nahlédněte do přihrádky a nepřibouchněte si prsty!

Budou letos na Prague Proms létat kalhotky?

6. 3. 2011 12:27
Rubrika: Nezařazené

Že byste nešli dobrovolně na koncert Českého Národního Symfonického Orchestru? Ne?

Ani když budou hrát Eye of the tiger (z filmu Rocky), hudbu z Pána Prstenů, Barbara Conana, Čelistí (známá děsuplná znělka) nebo největší pecky od Beatles? Možná je na čase své rozhodnutí zvážit…

V loňském roce jsem se zúčastnila dvou koncertů z hudebního počinu Prague Proms a musím říct, že ve mně zanechaly hluboký dojem a věřím tomu, že ani letos ten dojem nebude mělký:). Ale zpět k uplynulým koncertům.

V parném letním večeru, kdy jsme se prodírali zapocenou Prahou, nám přišlo náramně vhod ukrýt se před žárem slunce právě do Obecního Domu, kde měla začít Hollywood Night. Hned v úvodu jsem byla stižena chechtací křečí, když zazněla znělka, kterou známe všichni z úvodu filmů – na obrazovce se objeví zlatý nápis 20th Century Fox a po obloze problikávají kužely světlometů (pro ty, co nemají tak dobrou paměť je odkaz zde: //www.youtube.com/watch?v=LTgRm6Qgscc). Z výrazů hráčů i dirigenta Kryštofa Marka bylo vidět, že nepůjde o typický koncert vážné hudby a pravda vzápětí vyplula na povrch. Při známé melodii z filmu Čelisti nám všem přeběhl mráz po zádech, protože je přece jen něco jiného, když Vám zní tato hudba z reproduktoru v televizi, nebo když Vám uprostřed Obecního Domu rezonuje až v kostech. Žádný kytovec ani paryba se však neobjevili, zřejmě bylo příliš sucho. O pár minut později zazněly známé tóny z dalších filmů, jako Barbar Conan, Pán Prstenů nebo Kolja. Paní ve druhé řadě pařila takovým způsobem, že neustále ohrožovala volně vlajícími končetinami lidi sedící okolo a v závěru málem spadla ze židle. Hráči i dirigent si viditelně užívali tento netradiční repertoár a atmosféra v celém Obecním Domě byla velmi uvolněná. Dokonce tak uvolněná, že jeden z hráčů na trubku v průběhu koncertu zmizel. Když se v zápětí ozvala známá hudba z „Adams Family“, objevil se ve dveřích vedle jeviště plešatý strýček Fester v dlouhé kutně, rozhlédl se a rychle přeběhl na místo uvolněné chybějícím hráčem. Z dlouhého hábitu vytáhl trubku a hrál s ostatními, jakoby se nechumelilo. Mezitím však od strýčka Festera putovala přes všechny hráče Věc (Ruka). Některé drbala na zádech, někomu upadla do klína, někoho lechtala na hlavě a s někým hrála na jeho nástroj. Nakonec se dostala až k dirigentovi, se kterým část oddirigovala, ale protože ji to zřejmě vyčerpalo, odpočívala po zbytek koncertu na stojánku s notami. Mezitím středem sálu cupitala směrem k pódiu paní Morticia Adamsová ve své typické černé róbě, zavěšená do pana Adamse s překrásně navoskovaným knírem. Za nimi se loudala jejich dcera Wendesday s rukama překříženýma na prsou a vrhala na všechny zúčastněné otrávené pohledy. Na závěr se celá rodinka setkala na pódiu, ale to už byl konec celého koncertu a nadšení diváci tleskali ve stoje, hvízdali, ječeli a vůbec se projevovali všemožně tak, jak se člověk většinou na koncertě v Obecním Domě neprojevuje, ale okolnosti si to zkrátka vyžádaly.

Tady jsou ke zhlédnutí dvě videa z Hollywood Night, abyste měli lepší představu…

 

Druhým neméně famózním koncertem, na který jsem se dostala, byla The Beatles Night. Ještě před začátkem koncertu se v předsálí potulovala spousta diváků v džínách nebo v tričkách s obrázky tohoto světoznámého hmyzu :). Tentokrát Český Národní Symfonický Orchestr dirigoval Carl Davis a už podle jeho saka se dalo očekávat, že ani tentokrát nepůjde o žádnou „zívačku“, při které mladší diváci prozkoumávají očima strop sálu, zatímco ti starší s hlavou na prsou přizvukují violoncelistům :). Poslechli jsme si hity jako Yellow Submarine, Help, Yesterday, Twist And Shout, Hey Jude, Let it be a spoustu dalších známých písní od Beatles. Pro tentokrát diváci zachovali dekórum, a ač nohy nechtěly stát ani sedět, nevrhli se nakonec před pódium, aby vytvořili obrovský a poněkud netypický kotel. I já jsem si svůj nápad hodit na pódium kalhotky nakonec rozmyslela, částečně také proto, že nemám dost velkou zásobu spodního prádla, abych ho mohla odhazovat na každém koncertě :). Ale na koncertech Beatles se to tak dělávalo a tohle přece byla pocta Beatles, tak proč se do toho nepustit se vším všudy:)? No, snad příště… Do té doby mám čas sehnat spodní prádlo s pořádnou gumou a pocvičit se v jeho vrhání, protože není nic horšího než vystřelit dirigentovi oko gumou od spoďárů :).

Beatles Night se v Obecním Domě pro velký úspěch bude hrát už potřetí a to 21.3.2011. Tady je ukázka z té loňské (povšimněte si mého favorita s tamburínou:)):

A teď prosím o pozornost. Festival Prague Proms 2011 začíná 21.6.2011 a můžete se těšit na nový zajímavý program. Tak přijďte, letos třeba pořádně zapaříme na Gospel. Doufám, že tam bude alespoň jedna pořádně roztančená stokilová černoška, jinak to nebude ono :).

21.06.

Zahajovací koncert - Fantastic Night

Obecní dům

19:00

02.07.

Hollywood Night - Oscar Winners

Obecní dům

20:00

14.07.

Ennio Morricone in Prague

Obecní dům

19:00

16.07.

United Choirs of Proms

Obecní dům

19:00

20.07.

Bobby Shew Night

Obecní dům

19:00

23.07.

Závěrečný koncert - Gospel Showcase

Obecní dům

19:00

 

Podrobnosti najdete zde: http://www.pragueproms.cz/

A také zde: http://www.cnso.cz/CZ/koncerty.html

 

Zobrazeno 1666×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio